Nyttårsforsett eller "motivasjonskiller"

Januar er en tid der mange setter seg nye mål for trening og livsstil. Litt for mange opplever at de ikke lykkes med å nå disse målene. Redusert vekt, penere kropp eller mer prestasjonsrelaterte mål som halv eller hel maraton. Treningssentrene blir fylt opp av ny giv og målrettede og håpefulle mennesker. Stemningen er rett og slett elektrisk….. frem til februar – medio mars.

Mange har vært der og tenker at i år skal jeg lykkes. Men hvorfor er det alltid slik at noen mister motivasjonen og gir opp etter 2-3 måneder med trening? Her er det ikke bare ett svar men gjerne en kombinasjon av flere svar. For det første er det viktig med kontinuitet i treningen for å oppnå et satt mål. Det vil si at man må trene jevnt hele tiden. Trening er ikke noe man skal gjøre periodevis men hele livet. Derfor er det viktig at man finner den treningsformen man trives med. Prøv de forskjellige tilbudene treningssenteret har å tilby. Spicheren har et stort spekter av gruppetimer, så her kan du garantert finne noe du liker (Spicheren gruppetrening). Trenger du hjelp med å komme i gang med gode treningsvaner i helsestudio kan en PT hjelpe deg.

Mange starter for ambisiøst, enten med for harde treninger og/eller for mange økter i uken. Noen er der så mye som hver dag! Dette er som regel en skikkelig «motivasjonskiller» etter 7 uker med trening.

 

Begynn i det små

Begynn med 2 økter i uken dersom du ikke har trent på en stund, så kan du heller øke til 3 og 4 økter i uken når trening har blitt en vane. Det er heller ikke nødvendigvis slik at all trening/aktivitet trenger å foregå på treningssenteret. Det er anbefalt av helsedirektoratet å være i aktivitet minst 30 minutter daglig (Helsedirektoratet). Det anbefales også 75 minutter ukentlig trening med høy intensitet. Dette kan eksempelvis være to styrkeøkter på treningssenter der man har fokus på store muskelgrupper. Mye av det resterende anbefalte aktivitetsnivået kan oppnås ved aktiv transport (gå eller sykle) til og fra jobb. Bli for eksempel med på «sykletiljobben kampanjen» (Sykletiljobben) som starter etter påske og få kollegaene med på laget! Ved aktiv transport har man unnagjort dagens aktivitetsanbefalinger i forbindelse med jobb og kan dermed bruke ettermiddagen sammen med familie eller venner.

Ferskvare

Som flere smertelig har fått erfare, så er og blir trening ferskvare. Alle som har hatt et opphold fra trening grunnet ferie, sykdom eller manglende motivasjon har kjent på hvor hardt det er å komme tilbake i form igjen. Trening er hardt, sånn er det. Trening er ikke alltid gøy, men det kan absolutt være det. Gjør avtaler med deg selv og eventuelt en treningskompis. Avtaler og gode rutiner er til for å holdes!

Målsetning

Sett realistiske riktige mål, og gjerne litt frem i tid. Det å ha fokus på førstkommende sommer er ikke alltid et riktig mål, heller ikke nødvendigvis et sunt mål. Vi lever i et kroppsfokusert samfunn med blogging om kropp, kosthold og vulgære bilder på sosiale medier som kan bidra til et forstyrret kroppsbilde. Tenk heller fysisk gevinst av trening så kommer kroppsfasongen som bivirkning av gode treningsvaner. Når man trener styrke så er det også slik at man ikke nødvendigvis går ned i vekt. Dette er grunnet økt muskelvekst som på ingen måte er noe negativt. Sannsynligvis har livvidden blitt redusert og kroppsfasongen endret.

Treningsprogram

Her er et treningsprogram som kan trenes to ganger i uken for deg som ønsker å komme igang:

Øvelse Sett Rep
Knebøy (Alternativt benpress) 3 8-12
Markløft* 3 8-12
Nedtrekk 3 8-12
Sittende roing 3 8-12
Brystpress 3 8-12
Ab. Crunch 3 8-12

* Kan byttes med «leg curl» dersom markløft er for utfordrende.

Trenger du hjelp, ta kontakt med en av våre treningsveiledere på senteret.

Etter generell oppvarming på tredemølle, sykkel eller romaskin, starter man med 1-2 oppvarmingssett med lettere vekter før man begynner på hovedsettene. Tren med moderate vekter i starten og øk belastningen gradvis fra økt til økt. Når gode rutiner er innarbeidet kan man øke til tre økter pr. uke. Etter 7-8 uker med trening er det gjerne tid for en oppfølging med en av PTene på Spicheren (SpicherenPT).

 

Ønsker dere et godt nytt år og lykke til med treningen!

Kristian Jøranson - Senterleder på Spicheren Treningssenter

Personvernerklæring Spicherens personvernerklæring beskriver hvilke opplysninger vi samler inn om deg som kunde, i hvilke systemer det gjøres og hva vi bruker opplysningene til. Mer info