5 myter om styrketrening og løping

Det er mange myter ute og går i helse og treningsbransjen. Mange som løper er skeptiske til styrketrening og velger ofte bort styrke til fordel for løping.  
Er du en av dem?

Var du klar over at styrketrening reduserer idrettsskader med ⅓ og at overbelastningsskader nesten kan halveres?

1. «Styrketrening gjør at jeg løper saktere.»
Mange tenker at styrketrening gjør at man øker kroppsvekten , som leder til nedsatt prestasjon. Dette trenger ikke å stemme, da kroppsvekten kan være den samme, men sammensetningen kan endrer seg slik at muskelmassen øker og fett % går ned.

Vi ser at styrketrening kan øke 5 km prestasjonen med nesten 4% for løpere som inkluderer styrketrening. Styrketrening gjør deg strengt tatt ikke “tung og treig”, “heller sterk og spretten” En av grunnene til dette er forbedret løpsøkonomi, som gjør at du mer effektivt beveger deg når du løper.

2. «Styrketrening bør være høy rep, lav vekt for å være så likt løping som mulig.»
Styrketrening med både tung og lav belastning gir effekt på løpingen. Selv om vi kan få effekt med begge typer trening så kan man favorisere tung trening da dette gir mer effekt på muskelsenen og fjørstivhet. Muskelsenen ser ikke ut til å endre seg på samme måte ved lav belastning, som ved høy, noe som viser at vi da bør inkludere tung styrketrening med kontrollert hastighet.


3. “Rumpe musklene” er de viktigste musklene ved løping.
Ja, setemuskulaturen er viktig, men både lår og legger er like viktig.
Legg musklene er faktisk veldig viktig for løpssteget og steglengden. Et styrketreningsprogram bør inkludere øvelser for legger, lår og setemusklene.

4. Styrketrening «fikser» teknikken din.
Oftest får man høre at man må trene visse muskler for å endre noe i et løpssteg. F eks at vi må styrke utsiden av setet for å unngå at kneet «går innover» og passerer midtlinjen. Det er lite forskning som støtter at styrketrening spesifikt endrer dette, men dersom man over tid jobber med teknikk, motorikk og koordinasjon, så vil man kunne endre teknikken sin.

Teknikk og motorikk er fint å legge inn som oppvarming før styrketrening, så dette kan være smart å tenke på om du har behov for å endre din teknikk.

5. Løpere må gjøre «store» øvelser som er «funksjonelle»
Her får man si som Ole Brumm, «Ja takk, begge deler». Det er aldri bare en måte å gjennomføre treningen på, så i et styrke program for en løper bør det inkluderes store øvelser som knebøy og markløft, men også isolerte øvelser som tåhev og lårcurl.


Så for å oppsummere dette, så er det en fordel å trene styrketrening samtidig som du løper. Du vil kunne redusere skaderisiko, få bedre løpsøkonomi og forbedre prestasjonen.
Trenger du hjelp med å sette opp forslag på styrkeprogram kan du kontakte noen av PTene på Spicheren, som garantert kan hjelpe deg med dette. Løpetimene vi har anbefales på det varmeste.

Aktiv hilsen, Einar Vassbakk Svindland

Personvernerklæring Spicherens personvernerklæring beskriver hvilke opplysninger vi samler inn om deg som kunde, i hvilke systemer det gjøres og hva vi bruker opplysningene til. Mer info