Nå SMELLER det!

Tenk at etter snart tre måneder med stengte treningssenter så er vi nå i gang igjen. 

Jeg håper at dere er like glade som oss for at det nå endelig er klart for trening. Har du forresten lest informasjonen om åpning av senteret som er lagt ut her? I dette skrivet finner du all praktisk informasjon om åpning og nye rutiner basert på de nye smittevernreglene vi må forholde oss til.


Denne posten skal ikke handle om smittevern, men den skal ta for seg en frase vi fra idrettsmedisinen kjenner alt for godt:

"too muchtoo soontoo fast, too often, with too little rest"

Dette er dessverre en klassisk oppskrift på overbelastningsskader. Etter ferier og opphold fra trening er vi motivert til å starte et nytt program, du har kanskje startet med en ny idrett/aktivitet eller tenker at du skal ta noen skippertak for å komme i ordentlig god form på rekordtid etter en lengre pause som nå under denne spesielle situasjonen.

Derfor er det det viktig å være smart nå når du skal i gang med treningen igjen.

«Det er enklere å forebygge en skade enn å reparere den.»

Noen av dere har fått trent bra under koronaperioden med kroppsvekt, kondisjon og kanskje med vekter, men mange har mer eller mindre ikke hatt noe form for trening de siste månedene. Da skal jeg gi noen generelle anbefalinger du kan tenke over nå når vi åpner.

Når det kommer til det praktiske, så er det ofte sunn fornuft som gjelder for å unngå overbelastning. Gradvis økt belastninger nøkkelordet for å unngå belastningsskader.
Det kan være fornuftig å bruke to til fire uker på å komme tilbake til nivået du var på før treningssentrene stengte. Dette kan høres lenge ut, men det er bedre å bruke litt lengre tid, enn å pådra seg en skade som setter deg ut av spill. Skynd deg langsomt for å unngå at det SMELLER.


Trening er ferskvare, men heldigvis responderer kroppen bra på trening når du starter opp.

Det kan kjennes tungt ut (og det skal det være) og lytt til kroppen de første ukene.

 

Konkrete tips:

  • Dersom du tidligere trente kondisjon 4 dager i uka á ca 60 min, kan du redusere total treningstid per økt med 15 min og bruke ca 3 uker på å bygge deg opp til de opprinnelige 60 min du var på
  • Reduser vektene i styrkeøvelsene med ca 30% og øk belastningen med 10% per uke til tidligere treningsvekter
  • Antall serier i programmet kan reduseres fra fire til tre serier
  • Redusere antall høyintensive økter til fordel for noen lavintensive økter
  • HVILE mellom øktene

 

Dette er ikke ment som en skremselspropaganda, mer som en tankevekker nå når vi starter opp. Vi ønsker å hjelpe dere som trener hos oss til å unngå å gå i fellen som mange gjør og vil ha dere aktive og skadefrie på trening utover sommeren.

Med aktiv hilsen

Einar

Personvernerklæring Spicherens personvernerklæring beskriver hvilke opplysninger vi samler inn om deg som kunde, i hvilke systemer det gjøres og hva vi bruker opplysningene til. Mer info